Tuesday, June 28, 2011

review: Bachelor(Hons) of Diagnostic Imaging and Radiotherapy

mari-mari kita ambil tahu sedikit course yang NEY ambil.

diagnostic imaging itu apakah?

diagnostic=diagnose
imaging=picture

maksudnye, ambil gambar body kita untuk mengenal pasti penyakit sebenar yang dihadapi oleh seseorang tu.

radiotherapy pulak yang kita guna radiation as therapy kepada pesakit cancer. tapi sebenarnya, kami (UIA) tak belajar pon radiotherapy ni, saje je nak bagi name course tu panjang.

sebelom tu, nak habaq mai, course kami ni bukan hanya setakat amek x-ray je okay. macam2 lagi kami buat. so,jangan nak small-minded sangat la kan.bukan pe, kita kena tunjukkan yang kita tahu la perkembangan technologi kat Malaysia ni.kate online tetiap hari kan.


bidang/ scope kerja?

 kalau nak kerja dekat hospital, korang akan dipanggil as RADIOGRAPHER. so, korang akan handle dengan semua ni:

# x-ray. ni yang common orang buat if patient datang nak buat check up.
# ultrasound. (ni korang dah biasa dengar kan, yang check2 baby tu. but actually not baby je, kidney, prostate pon boleh)
#mammography. (ni memang special untuk check breast, yang ni, radiographer lelaki tak boleh buat)
#CT scan. yang ni betuk die macam donut. ni lagi advanced la, boleh ambil gambar kita dari macam2 angle.
CT scanner


#fluroscopy. ni konsep die macam video.kira image die kita boleh nampak la heart tu berdegup semua.
#MRI. ni yang macam terowong panjang tu, badan kita masuk dalam tu. machine ni guna magnet, tak guna radiation.
*actually, banyak lagi, tapi ada yang NEY belom belajar lagi like angioraphy, SPECT, PET. 
kalau tak nak kerja kat hospital pon boleh, korang boleh masuk bidang industry. part tu nanty NEY update ye.

susah tak course ni?

# tak susah pon. course ni boleh la kire balance between theory and practical. ada orang die master theory,tapi practical sangkut( tu NEY la tu). and ramai yang master practical and both. apa yang korang belajar, teros boleh nampak, sebab practical every year of studies, dengan lab lagi.senang kata, boleh la bawak.

subject banyak tak?

# emm, banyak tu memang la banyak.
#subject penting yang perlu korang mahir:
1) anatomy (siyesly kena hafal setiap satu bahagian, especially tang tulang2)
2) physics (chillex, ni physics yang berkaitan radiation je, tapi ade part yang kena jadi Einstein gak la)
3) instrumentation ( kita keja handle dengan machine. so, nak tak nak, memang kena tahu la part2 machine tu)

image of brain using MRI

orang selalu tanya, apa beza budak degree dengan diploma dalam bidang ni. hakikatnya, NEY tak berani komen sebab takot ade pihak yang terasa. yang pasti, degree keluar dapat UD41.

kesimpulannya, best jugak course ni. kita handle dengan machine+patient. ade patient yang buat kita rasa dihargai, ada patient yang buat kita rase macam nak angin. tapi seronok sebenanya, pengalaman.

sshhhh: tak bahaya pon amek bidang ni, jangan takot lah dengan radiation tu, sebab bukan kita yang kena expose, kita dok dalam bilik kebal waktu radiation tu keluar.=)

7 comments:

Siti Munirah Jaafar said...

wahhh nanti dah habis dip in microbiology memamg plan nak sambung nie. ramai tak students dia ?

Wanie said...

ok je kos ni..:)
ney student kat U mane?

ney said...

munirah: emm, kalau kat uia, cos ni ckit je. batch ney pon 17 org je, tapi ney ta sure la univ len..

ney said...

wanie: ney student uia=)

SheyPull said...

hebat nye kos niew..:
menakjubkan....

follow


JOM singgah blog saya nak...wordless wednesday : jgn U turn la..kan dah cakap...

cyg said...

bley nampak sume ea ble kte scan?..hehehe
sy pon student kos jgak=P

husin said...

http://fahmi-nik.blogspot.com/... pls...