Thursday, March 4, 2010

lepas KENCING,jangan lupe basuh

hee,kau ni kalau bwat entry,mesti tajuk cenggini..gasak lah^_^

pertame sekali: peringatan! jangan KENCING BERDIRI~
auta: Kisah kencing berdiri boleh menyembuhkan kaki syaitan yang patah
fakta : tu cerita dongeng zaman batu lah. ISLAM tak melarang kencing berdiri,cume,kencing berdiri termasuk dalam ciri perangai yang tidak elok dan ia bukan sunnah NABI.so,wat ape nak ikut kan?^

kenape kite perlu beristinjak@ menyucikan diri selepas berhadas??

penah dengar tak kisah nie.....

dulu2,Syaidina Abu Bakar pernah nak sembahyangkan jenazah si polan bin si polan ni..tibe2,ade suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan jenazah itu. Lalu beliau pun suruh orang bukak kaen kafan tuh...

taw ape ade dalam kaen tu??

seekor ular sedang melilit kepala jenazah tersebut.

Syaidina Abu BAkar ni pun keluarkanlah pedang die,nak bunuh ular nie, then ular tu diberi kuase untuk bercakap:

“Apakah salah ku kerana aku telah diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan. ”

bile diselidik-selidik amalan si mati tadi,rupe-rupenye si mati tu suka mengambil ringan hal2 menyucikan kemaluannye setelah kencing..


so??nak ke kite kene belit cam mayat tadi? sape nak turun tangan~

so..marilah kite BERSAME2 basuh BERSIH2 lepas KENCING ye kawan2.

Untuk kaum lelaki, lepas membuang air kecil ;

  1. Disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing dipastikan keluar kesemuanya.
  2. Lepas itu urut2 ckit dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran.
  3. Kemudian basuhlah dengan air sesucinya.

Untuk kaum wanita pula, bile membasuh ur MISS V ;

  1. Pastikan dicucikan bahagian dalam dengan lalukan dengan jari di sekitar vag sehingga bersih.
  2. Jangan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja, ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita tu,sebb kite pun taw,vag tu ade lapis2.

ooopps..sori kalau korang rase aku ni terlampau open,tapi memg kene cakap jelas2. banyak orang rase die dah ckup amalan sume,tapi masih lagi sangkut kat NERAKE sebab mereka GAGAL bersuci seeloknye~


shhhh: orang kate buang air kecik berdiri boleh rosakkan buah pinggang.tu auta ke fakta ek?

7 comments:

Anonymous said...

haha,ak xpenah xbasuh!

zella said...

ade ke ppuan xbasuh miss v dia betul2??
pengotor hahahhaha

Queen said...

xsuka orang kencing berdiri...tak senonoh...walaupun lelaki...

saya masa skolah agama dulu ustazah siap ajar doa ketika bersuci...

zahir said...

toilet kat uia pn ade bhgn utk kncing berdiri..pelik gua..

ney said...

haha,uia pun cm menyokong budaye barat~

hariz yahya said...

gud info ;)

ney said...

tenkiu~