Thursday, March 25, 2010

malulah mengaku ISLAM lah kalau macam tuh

entry kali ini berlandaskan perasaan marah. why cik ney?? sebab aku tak suka orang maen2kan pasal SOLAT niyh..

alkisah nya begini...
scene 1:

bos: kite kene lah bersame2 menolong orang,bantu orang,ajar ke arah kebaikan,kalau die tak SOLAT,kawan2 yang SOLAT ni ajak dorang SOLAT.lame2,orang yang tak SOLAT niyh mesti lah malu and die pun akan jadi KAKI SOLAT

-mase ni aku rase alahai baeknye bos aku ni,menekankan pasal SOLAT pekerja die.baguuuus(^_^)

scene 2:

bos aku wat meeting untuk manager dari kul 11 pagi sampai la kul 4 petang.

- aiiish,tak berenti SOLAT ke dorang nie...

scene 3:

bos : ney,semalam ade JA(misteri custemer yang datang menilai service restaurant kami) datang ye?
ney : ade sir
bos : kamu layan die macam mane? ok tak? kamu buat tak sume procedure untuk dapat full mark?
ney : erk,maaf sir,tapi saye tak cakap pasal makanan dan minuman akan sampia dalam mase sepuluh minit.
bos : so,gagal lah kite kali ni.(sebab markah lulus 100%)
ney : maaf sir
bos : dah lah,baek kamu pergi SEMAYANG BYK2,DOA LAH YANG KAMU TU SELAMAT
ney : ?????(kau perli aku ke)

aku pun asek terpikir je lah pasal tu..then,aku cerita kat Haris (manager ),sebab kalau nak cite hal2 SOLAT kat kedai ni,sensitif cikit. mane tak nye, yang solat HANYE KAMI dan 2 org lagi sahaje.

ney : haris,td sir macam perli aku pasal SOLAT je...(buat muke sedey)
haris : tadi aku pun kene.
ney : nape?
haris : die cakap macam ni.

''saya mengaku saya ni tak lah baek sangat.kalau rase nak SOLAT,saye SOLAT,kalu saya malas,saya TAK SOLAT. tapi kamu ni yang SOLAT cukup 5 waktu,suka2 aty je nak datang kerje ke tak,inikah yang SOLAT ajar kamu??''

''saya tengok orang yang tak SOLAT ni,baek je,orang yang SOLAT ade je yang layan mak bapak die tak elok.kalau Allah turun bala,sebab orang yang SOLAT ni lah banyak buat dose,patutlah tsunami tu datang''

aku speechless....astaghfirullahal'azim..

cara die cakap,seolah die nak menangkan orang yang TAK SOLAT. fine sir, tapi jangan lah berani cakap macam tu..
ini sekadar ingatan,terpulanglah kepade sesiape nak menilai. maaf jika ade yang terasa.

SOLAT itu TIANG AGAMA. RUKUN ISLAM.

kalau tak SOLAT,masih ISLAM kah kita????

ade 2 pendapat dalam hukum meniggalkan solat:

1- meninggalkan solat secara sengaja kerana malas atau lalai tanpa mengingkari akan kewajipannya maka mereka tergolong di dalam golongan yang fasik (melakukan dosa besar) tetapi tidak kafir

''Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa orang yang mempersekutukan-Nya dengan sesuatu (apa jua), dan akan mengampunkan yang lain daripada kesalahan (syirik) itu bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya (menurut peraturanhukum-hukum-Nya); dan sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu (apajua), maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang amat jauh.''


(al-Nisaa’ (4) :116)


2-meninggalkan solat secara sengaja kerana malas atau lalai tanpa mengingkari akan kewajipannya maka mereka tergolong di dalam golongan kafir

"Taatlah dan kerjakanlah solat", mereka enggan mengerjakannya.

Kecelakaan besar,pada hari itu, bagi orang-orang yang
mendustakan (perintah-perintah Allah dan laranganNya)!''

(al-Mursalaat (77) : 48-49)

die kate ramai yang TAK SOLAT,tapi perangai baek. lupe ke naty benda pertama yang di tanya adalah SOLAT kite. kalau itu pun kite dah fail,awal2 dah kene pukul. sedangkan orang yang SOLAT tapi LALAI dalam SOLAT nye macam saje lewat2kan SOLAT pon kene hukum,inikan orang yang TAK SOLAT LANSUNG.. nauzubillah,semoga kamu mendapat hidayah. amiiin.

shhhh: aku taw aku ni pon bukan baek sgt nak tegur2 orang,bak kate sorang sahabat ni,die kesian kat aku sebab aku tak mengimpikan mati dalam ISLAM. siapa kata?? aku bukanlah insan yang setiap entry nya berkenaan dengan ISLAM,tapi tak bermakna aku LUPEKAN ALLAH..aku rase touching sebenarnye ngan ayat die..huuu

10 comments:

♥♥relyza♥♥ said...

aiyak
pe punya mind la ur bos tu
hrmm
bwk2 bersabar la ekkk




http://aproposjournal.blogspot.com/

ney said...

taw takpe,ingatkan keje ngn sume org islam,seng ckit,ni lagi payah~huu

ct said...

aduh,susah gak kalau macam tu.nanti kita nak mintak izin nak pergi solat pon cam serba salah.

noor afzan said...

manusia akhir zaman jika tak berpegang kuat kepada ajaran Islam akan mudah tersesat..
terkeliru..
macam sir kamu tuh..

semoga kita sentiasa berada di jalan yang lurus..

azim said...

ish,ape punye bos daaa

naz said...

tiada alasan untuk solat saya malu sama

puan gajet said...

dunia sekarang cepat menilai dan menghukum.. kalau kita solat, kita buat kesilapan , orang akan lebih memandang hina berbanding orang yang tak solat.. mcm orang pakai tudung juga..bila ada kes melibatkan orang pakai tudung, pandangan orang sgtlah hina berbanding orang yg nyata2 dedah sana sini.. sedangkan kita lupa, Allah lebih Mengetahui untuk menilai dosa pahala kita.. mudah2an kita tak tergolong orang2 yang suka menghukum dengan penilaian mata kasar kita sendiri..

ney said...

itulah,susa nak memuaskan aty semua pihak..kadang2,sy nak mintak izin nk pi solat,dorg perli2,suh doakan tok dorg..tapii?dorg tak rase tok berdoa sendiri..ish...

holmes said...

hmm..
ketahuilah sesungguhnye manusia bnyk ragamnye..
kalo nk dikutkn luqman nul hakim pon pernah dsindir ketika pulang bsama ank n keldainye~
nk taw cerite lbey lnjut?
jom ikot sy=)
xsalah mnegur,jgn smpi kte leka k~

e p i x ____ said...

bila leka ngan kerja duniawi mcm tu la :(
semoga sir kamu , mendapat hidayah