Friday, May 14, 2010

tips berjimat ketika berdating


pasangan-pasangan merpati di luar sana, setiap kali korang keluar dating,paling minimum habis berapa inggit? Paling kurang pun,gerenti dalam 50inggit. Kalau dalam sebulan tu,tetiap minggu nak berdating, mahu kopak di buatnya. 



Jadi, macam mana nak berjimat? Especially bila masing2 poket dah kering, elaun, PTPTN dan biasiswa pun dah nazak. Jangan keluar? Bagus gak tuh..kalau nak keluar juga? So, apa perlu kita buat? 




       *     Naik kenderaan awam
-kalau naek bas ke,LRT ke,Cuma perlu siapkan tambang pergi-balik ja.tak perlu fikir duet minyak,tol,nak cari parking.lagi-lagi kalau tak familiar dengan jalan kat sesuatu kawasan,nanti buat abes minyak  dok pusing2 sebab sesat.sekali sekala kene tiup dengan asap bas,takpe la kan~


      *   masak dari rumah.
       -sebelum nak keluar tu,apa kata masak siap2. jadi jimat sikit,tak perlu beli makanan. lagipun,macam sweet gitu kalau masakkan untuk pasangan kita.manelah taw,terpikat dengan air tangan kita,terus dah tak cari laen~

            *   tengok wayang? tak perlulah kot.
       -kalau dah time sengkek tu, nak tengok wayang,lagi2 keluar hari weekend, cuba kira kos dia:
               tiket (biasa)                                                RM11x2 =RM22
       tiket  (couple seat)                                   RM24
       popcorn+ air                                                RM10
      TOTAL: RM34/32
 banyak kan dah habis kat movie je.kalau nak sangat tengok cerita sama2,bawak lappy,cari port lepak,tengok lah sampai 2-3 cerita.tapi jangan layan 'cerita laen' sudah~   
                                              
    *  sharing is caring.
-selama ni keluar sebelah pihak je yang bayar,so cuba share,sama-sama keluar duet. so tak adalah membebankan sangat. tak pun,dari awal perkenalan korang,cuba buat perjanjian,gilir-gilir bayar ke.jangan lah mengharap orang tu je yang bayar semua.duet kau,duet aku,duet aku,duet kau juga~


     *   jangan pergi shopping mall.
-asyik-asyik dating kat shopping mall,dah pergi sana,mata terarah kat sale ke,duet pun mengalir lah. cube sesekali tu berkelah kat taman,kat pantai ke,pergi memancing ke,lagi banyak masa yang boleh dihabiskan bersama.duet pun selamat kan~  


-bukan nak berkira,tapi berbelanja mengikut keadaan keewangan lah. kalau yang mampu gerai tepi jalan,makan jela kat situ. ini tak,sebelum makan dia yang beriye ajak pergi Kenny's,dah kenyang,buat bodoh je bila tengok bil.tak patut2(+_+)


:: HAPPY TRYING ::

shhh: kalau dapat pakwe kaya,nak kene praktikkan juga ke?(^_^)




   


                                                                                 

19 comments:

sarah shafie said...

bgus2..tips2 yg sgt bagus..lg best kot klau berkelah kn??kt tepi pntai ke..romntik..wahaha.

nuRuLain_zAiNi said...

huhu..stakat ni mmg jimat lah..si dia kuar duit..makan je pon..bukan kaki shopping pon =P

akmar said...

stuju2. tips yg bole dipakai. bkn sume org btuah nk dpt pkwe kaya kn. hihi. :)

ney said...

sarah:

taw takpe~penah wat,memg memorable~

ney said...

nurulAini:

hee,kalau kuar makan je,memg jimat~ tapi kami sekali kuar makan smpai 3-4 kali,macam mane tue~

ney said...

akmar:

btol,bukan semua dapat org kaya~kalau kaya pun,asek kene tarah pon,botak gak kan~

Aidi-Safuan said...

jangan layan cerita lain? cerita ape tuh?

NiZaM Limited said...

haha aidil..laju je ko tang kat si tu ek?

bab transport tu kalo ganti ngn motor bleh tak. lagi jimat ape..=p

pastu pakwe kaye jgn ingat tugas dia support makwe dia. bkn bini dia pon.

kalo tangungjwb suami ye la bg nafkah kat isteri.

tak pnh plak belajar tanggungjwb pakwe bg nafkah kat makwe. wakaka..

papepon yg penting dlm perhubungan kena ada give n take. tangan yg memberi lebih baik daripada yg menerima. xkisah la laki ke pmpuan. ye tak? =)

Nurulbadiah lai Mohd Ramli Lai said...

wahh...mmg kena ikut nih...
:)
suke post ni

ney said...

aidil:

ney pun tataw ape cerita yg laen tu~

ney said...

nizam:

yes,ney sokong 100%

ape2 hal pun,kene ade give and take~

ney said...

badiah:

tenkiu for reading~

Nurul Zaty said...

hehe..nice info cda..hii

:) kalo zaty..wyg tu wajib.tpi dia la pnya duit
zaty x pnah nk blnja wyg..haha
sbb dia yg ska..hii

ney said...

zaty: heee,kitorg selang seli,klo die beli tiket,i beli popcorn nya~

cyunk said...

emm..
da cube la ney tp xdpt jimat pon=P
cene ea?hehe

ney said...

@cyunkheee,tu la pasal,ni awk la byk makan~

ARIFFDA said...

windu zaman dating2..skrg dh berempat, dating kat umah je..hihi

ney said...

@ARIFFDAdating kat umah lagi jimat~

♥♥ Zatie Cokolat ♥♥ said...

hihihi thanks nie.. byk membantu.. tp skrg ni mmg xde mase nak dating.. coz kitorang berjauhan... sy KL die Klantan hmmm pasni .. ade x tips utk.. percintaan jarak jauh.. kalo ade kongsi2 kan la erk..