Thursday, July 15, 2010

oh kuantan,perjalanan 4 tahun-to-be

hye=) sorry sangat2 sebab dah lama tak update blog. thank you juga kepada blogger2 yang sudi datang blog NEY sepanjang NEY meninggalkan HUMMINGBIRD.

NEY bukan tak nak update,tapi NEY baru sahaja memasuki alam baru.banyak perkara yang nak kena settlekan.

allow me to share my story here~

(gate of garden knowledge and virtue)

yeah,now NEY dah jadi student kembali. student BACHELOR of RADIOGRAPHY AND DIAGNOSTIC IMAGING dekat uia kuantan campus.

first time ever NEY tinggalkan selangor. takpa,pengalaman kan. sepanjang minggu orentasi a.k.a taaruf week,takda apa yang seronok tapi yang tak boleh blah nye, kami kena pakai baju batik dari festday,sampai lastday=3 hari. ouh,ucuk tol. tapi NEY basuh baju tu on 2nd day,tak selesa la( nak cakap pembersih la tu).

kuantan: bandar makmur so called.(ahah,marah naty orang kuantan)

bukan niat nak banding beza kuantan dengan selangor,tapi mungkin NEY dah terbiasa dengan semua kemudahan yang ada kat sana tapi takda kat kuantan.

oh kuantan dan indera mahkota campus:

1) sangat susah nak keluar ke pekan. takda bas mini or rapid or metro lansung.nak pergi kena call teksi datang ambil kat dalam hostel. you know how much it cost? RM 15 untuk perjalanan yang tak sampai 20 minit.

2) other choice kalau nak keluar pergi pekan,call prebet,or call senior yang buat khidmat delivery student ke pekan. murah sikit lah, RM 7 per way.

3) pekan kuantan? macam pekan banting rumah my NIZAM je. mall yang femes kat sini ada 3,berjaya megamall, east cost mall, kuantan parade. kalau pergi turuntum plaza,i think kompleks pkns is much better.

4) makanan mahal.NEY stay dekat Berserah before daftar, makanan semua harga lebih seringgit dari harga dekat klang. makanan dekat hostel,telur mata kerbau=RM1.makan nasi+ikan keli=RM 4. kalau pergi makan kat pekan,NEY rasa mereka tahu kami orang luar,yang masih baru,maka harga pun semua potong kepala.

5) NEY dapat block hostel yang boleh lah kata suck. wireless tak dapat dekat blok NEY,susah nak online.NEY tercampak dekat blok senior,dalam blok tu ada 4 je freshies. think positive: those sisters can help me out kalau ada studies problems. think negative: those sisters tak mahu campur dengan kami.

6) my physics lecturer orang pakistan,so his pronunciation agak susah untuk ditangkap. so NEY memang kena well-prepared before pergi kelas,kalau tak memang hanyut lah dalam kelas 3 jam tu.

7) kuantan masih lagi tak tercemar, masih sejuk waktu malam, angin segar,panorama hijau pun masih luas mata memandang. seronok jogging kat sini. sangat refreshing.

what ever is, how tough it will be, NEY just has to adopt and adapt. walaupun makin NEY cuba menjadi kuat secara luaran kononnya,makin sakit NEY rasa.

shhh: to live well or hell,you choose. 

6 comments:

jaya jr said...

selamat menjadi warga kuantan..2 tahun lagi sambut sukma..haha

ayuni.eleena.M.T.azar. said...

think positive dear! study rajin2...

.:kiwi meLancHoLy:. said...

haha kuantan bandar terchentaku..

uiks ade gak ayat hlovate d situ:)

cayunk said...

bese la 2..dok luar ag susa taw kalo xde transport..nk kne tunggu bas ag~huhu..just ignore d difficulties n try d new way here..right ney?hee

Nip said...

yay! ney dah dtg kuantan :)

mummy alesya said...

lama x g kuantan