Friday, August 19, 2011

hakikat puasa kita

salam semua. sorry sebab tak update, bulan2 puasa ni busy baca quran la. okey fine, tak elok menipu. actually, tetibe mood malas nak tengok blog memuncak2. lalu, aku layan je.

sedar tak sedar, dah 20 hari kita puasa. ada pape rase perubahan tak? berat makin turun? bagusla macam tu. hati dengan iman macam mana pulak? insyaAllah, kalau tak banyak, sikit pon ade la naek saham pahala kita kan.

bukan senang nak berpuasa dengan 'imanan wa ikhtisaban'.puasa ni, kalau tak menghayati betol2, tup tap tup tap, dapat lapar dan dahaga je. puasa, tapi tak solat. puasa tapi solat lambat. puasa tapi mulut asek mengumpat. puasa tapi pegi bazar pakai legging. puasa tapi dating pegang2 tangan.aish, macam2 lagi lah.

jadi, sempena bulan puasa + 10 hari terakhir bulan ramadan ni, mai la pakat2 buat amal ibadat lebih sikit.fasa 3 ni untuk kita dapat perlindungan dari api neraka. tak nak ke?tak nak takpe, bukan Ney yang rugi kan..

shhhh: bila lah nak upgrade puasa kita dari puasa umum ke puasa khusus ni.....


2 comments:

cyg said...

puasa camtu cume
puasa yang yok je
pagi2 bukak periuk..hehe

naz said...

kacang je puasa :)