Wednesday, March 17, 2010

kawen awal,siape yang untung??


kepak kepak kebung kebung..
hee,jadi tak bunyi kompang aku?nape tetibe cakap pasal nak kawen niyh cik kak? dah mengenyam sangat eh nak berlaki? uiiish..mane ade^^

sekarang ni macam satu trend plak kawen time study. ape yang syoknye kawen awal? kadang2 terase gak nak kawen(hee,menggatal betol kan),tapi kan bile fikir balik,macam menyusahkan je.

cube korang bagi hujah ckit,sape untung bile kawen awal? si HUBBY ke ataupun si HONEY?cepat2,mase semakin suntuk niyh.

yang untung : sang suami
sebab :
bile dah kawen,kompem la ade orang nak uruskan makan minum,pakaian,kesihatan,sume bende ade orang dah jage.balik2 dari kuliah dah boleh lepak,rehat2 dan belajar.isteri kan ade nak siapkan semua keperluan korang kan.berape ramai je suami nak tolong isteri menguruskan hal2 rumah tangge.bagi suami,dah tugas isteri untuk masak,basuh baju and so and so and so.

yang kurang untung: sang isteri
sebab :
kerja korang akan semakin bertambah.kalau dulu kene basuh baju korang je,sekarang dah tambah ngan baju suami lagi. ingat ea,ni isu kawen tyme belajar.bile korang dah kawen,nak kene uruskan hal2 rumah tangge lagi,nak fikir study lagi,susah sebenarnye nak bahagikan mase ni.sebelum kawen pon susah kite nak concentrate kat study je,bile dah kawen lagi lah kan.tup2,korang pregnant,nak pergi kelas bawak baby dalam perut.bersalin kang,tangguh kuliah 2 bulan,bile dah dapat anak,lagi lah susah nak belajar. betol tak?

yang untung: sang isteri
sebab:
dah tak payah fikir pasal sape nak bayar kan bile nak beli pape.tugas suami kan cari nafkah,so suami la yang kene bagi duet untuk beli barang dapur,shoping2 kasut,baju~pendek kate,semua dah ade orang nak taja. isteri tak payah sibuk nak fikir pasal cari kerja,sebab tak payah kerja pun duet masuk gak~hukum karma right suami yang kene bagi nafkah?

yang kurang untung : sang suami
sebab:
bile dah kawen,tanggungjawab sangatlah banyak. korang lah yang kene cari nafkah,kalau gagal,atau keperluan isteri terabai,korang dah dose,bile isteri buat sesuatu yang salah,korang yang kene tanggung dose isteri korang,kalau korang tak didik isteri betol2,korang gak yang akan disoal kat kubur naty.korang lah ketua keluarga,ingat senang ke nak jadi pengemudi kapal ni?salah arah ckit je,dah sesat dah kawan..

si untung : sang isteri dan suami
sebab :
korang kawen,sume dah halal.takdelah dok kapel lame2.lagi lame kapel ni,lagi banyak cobaan die kan(^_^) lagipun,mase umur mude2 ni lah,waktu yang paling baek untuk dapat anak.waktu reproductive lagi bagi isteri.nanti bile anak dah besar,kite kaum pempuan ni nampak mude lagi.takdelah macam orang yang kawen lambat,umur 30-35 baru nak kawen,nanti bawak anak orang cakap bawak cucu,sedeh btol.

yang kurang untung: sang suami dan isteri
sebab:
korang kawen tyme belajar,mase tu sumber duet korang dari mane? elaun pa n ma,ptptn,scholarship. nak kawen,bukan pakai seratus due,banyak tuh belanje. dah kawen,mesti lah nak dok rumah sendiri,nak bayar duet sewa rumah,barang dapur,sekali dapat anak lagi.mane nak cari duet nak tampung semua tu.silap2 aribulan,ade plak antare korang yang kene stop belajar sebab nak kerja cari duet.

rumusannnye,kawen tyme belajar ni,ade yang bagus,ade yang kurang cikit.kalau korang bijak nak uruskan antara belajar ngan rumah tangge,tak salah rasenye nak kawen. kalau kite memang anak orang kaye ke,dah ade orang nak bagi rumah free,sponsor kenduri kawen, nak tanggung yuran pengajian dan rumahtangge sampai kite abes belajar,why not kan kawen awal(^_^)

shhhh: aku rase kawen tyme belajar macam glamor,yela orang laen blom kawen kite dah kawen,menyimpan hasrat ni sebenarnye,tapi time aku wat master naty la..heee~~~

8 comments:

BaziLah @ buzZy (^0^) said...

owh saya nk kawen awal hahaa..insyaALLAH

ney said...

hee,xpe2,semoge kawen awal~

naz said...

haha jangan kahwin sebab cinta kahwin bila sudah bersedia :)

zella y said...

xleh nk bhajat kawen awl lg sbb umur dh 28 tp xkawen2 lg....hahahhahaha

ney said...

naz: btol,setuju sgt..lagipun,kdg2 bile mude,kite punye aty tak tetap lagi~

zella: xpe2,jodoh tu Allah da tetapkan~dunt worry dear~

Arra JaSmY said...

haha..setuju2,nak kawen awal kne fikir panjang2 takut byk masalah yg akan timbul dikemudian hari.huhu

pak cik said...

ouh mama,saya mahu kawen!! ahaha

sengal said...

spe nk kawen awl angkat tgn!!!?
brikn sy 10 sbb why u nk kawen awl cpt! haa