Saturday, May 22, 2010

doktor vs bomoh

doktor dengan bomoh, dua-dua kerja diorang mengubati orang. jadi,apa perbezaan mereka niyh?

situasi : mengesan punca penyakit

SESAK NAFAS SEMASA TIDUR
doktor: cara tidur encik ni tak betul,jadi aliran darah terganggu,oksigen pun tersekat,itu yang sesak nafas tu.
bomoh: anak ni kena tindih dengan hantu ni masa nak tidur

SAKIT DADA DENGAN TIBA-TIBA
doktor: awak kena heart attack ni.
bomoh: ni tak lain tak bukan,ekau da kono ilmu tuju-tuju,ado orang dok letak jarum kat gambar anak

BILA SAKIT KEPALA
doktor: migrain atau sakit kepala sebab hipertension
bomoh: kamu ni dah terkena kencing langsuir

SUSAH BUANG AIR KECIL
doktor: buah pinggang kamu ada masalah,tak pun ada batu karang ni
bomoh : tersampuk sebab kencing rata-rata dan tak mintak izin penunggu

bila sudah habis berubat.........

doktor: bil rawatan,ubat, khidmat kaunseling...semuanya RM 200
bomoh: bayar ikut ikhlas dan yang termampu udah le..(^_^)

shhhh: selamat  berehat di hari ahad~

29 comments:

anisalya said...

mcm2 la kan?

joegrimjow said...

lol
realiti yg pahit ditelan

anis;LaDolceVita. said...

Bomoh ni karut2 sket.
Tp byrn murah.
Agaknye sbb tu masih ade yg gne khidmat bomoh kot.
Haha.

ney said...

@anisalyamacam2 ada~

ney said...

@joegrimjowbetol2,tapi itulah hakikat~

ney said...

@anis;LaDolceVita.yup,tidak syak lagi~tapi memg ade yg lebih percaya bmoh dari dr~

911 said...

hahaha... lawak, tapi ada kebenarannya tu..

zulkbo said...

salam..
alamak macam garang jer
uncle bomoh tu..versi indon
ke?he he..

Fasya Abdy said...

ihihihihi..mcm2 ;)

NiZaM Limited said...

hahaha..nice one.
tapi papepon mula2 jumpa doktor dulu kalo nk berubat. kalo doktor pn xbleh nk kenalpasti, xdpt nk ubat baru kita pg ke tok moh.
tapi jgn yg sebarang..kena survey gak. pastikan tok moh tu orang yg btol2 bleh dipercayai org ramai..=p

ney said...

@911hakikat kan~

ney said...

@zulkbohaha,cari kat google,tu ke yg ade`~

ney said...

@Fasya Abdyheee,tu la`nways,tenkiu for reading n comment`

ney said...

@NiZaM Limitedya btol encek nizam!~kadang2 bomoh ni betol gak,die bagi lasan mengarut2 pun,elok je kite sembuh makna ubat die..hmmm,wallahua'lam~

fikah mus said...

tak boleh dinafikan kebenaran itu.
tapi biasanya cari tok guru yang baca ayat2 al-Quran.
bomoh blum lagi kot.

wan said...

wahahahahahaa.. logik2 ;)

ney said...

@fikah musyup,ustaz2 yg mengubat dengan ayt quran tu la yg terbaek!~

ney said...

@wanhahaha~mestilaa~

Mommyyus said...

hha..memang berbeza pendapat...bomoh & doctor takleh duduk satu umah...

Hafiz Mohd said...

kalau dukun mcm mane pulak tu? hehehe.. jk jk..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

memacam kan... biras ai doktor.. dia pun payah nak berpantang larang kut cara traditional...dia keguguran bebaru nie... errkkkk sama topik ker? sama la kot nieh.. hehehehehehe

hellioz said...

makes sense....
tapi xsemua bomoh mintak ikhlas....
gyahahahahahha~

Aidi-Safuan said...

hahahaha... xleh bla! dah betul la nih. :P

ney said...

@Mommyyushihi,betol,kang berperang~

ney said...

@Hafiz Mohddukun aka bomoh,lebih kurang kot~

ney said...

@miMiE aZiMaSK ^V^hihi,beselatu,dr moden,mane nk ikut care tradisional ni~

ney said...

@helliozhaha,then itulah sebb nye ade kes rogol bila jumpe bomoh~

ney said...

@Aidi-Safuanboleh belahkan la cik aidi~

cyunk said...

ney...
tp kn kalo sakit angau nk jmpe spe ea?
bomoh ngn doktor pon blom tentu ley ubat~
mmmm..ley tlg x?hehe