Tuesday, May 25, 2010

jangan tidur lagi

ada sesiapa kat sini yang tak suka tidur tak? orang kata kejayaan datang nya dari tidur yang cukup,so apa tunggu lagi,jom tidur bersama-sama( ^_^) eh,tak boleh,bahaya~

tidur memang nak kena gaya. kalau silap posisi,boleh sakit badan kita di buatnya.  


suka tidur meniarap? eyh, tak elok untuk pernafasan taw.



 tidur macam ni best! rasa cam bebas je kan(- -') tapi tak molek lah kalau girls tidur macam ni kan~

:: tidur itu satu ibadah ::

jom kita tidur ikut sunnah Rasulullah~ kata sayang kat Nabi,sibuk buat post marah orang hina Nabi MUHAMMAD kat facebook,tapi hakikatnya,kita sendiri tak nak menghidupkan sunnah.

kalau SAYANG dekat Nabi Muhammad,jom kita check ramai-ramai apa yang perlu kita buat sebelum tidur:

 #ambil wudhuk.

jangan tidur lagi sebelum:

1) khatam Al-Quran.
-mak aih,nak habiskan 30 juzuk satu malam ke? boleh gak bro kalau rajin. kalau kurang rajin, bacalah 3KUL-surah al-ikhlas,al-falaq,an-nas. sekejap je tuh~

2) Nabi Muhammad memberi syafaat pada hari kiamat.
-selawat lah banyak2,nak nyanyi lagu apa semua boleh. selawat cara raihan ke, hijjaz ke,rabbani ke,janji done~


3) para muslimin sudah meredhai kita.
-istighfar lah,tahu kan..ke nak NEY ajar? boleh boleh boleh(^_^) tapi NEY tak da font jawi la. Baca lah:
"Astaghfirullahalazim li wali waa lidaiya wali jami il muslimina wal muslimat wal mukminina wal mukminat al ahya immin hum wal amwat " 


4) pergi haji dan umrah.
-nak tunggu duet kat dalam tabung haji tu penuh,tak tahu lah bila kan,jadi berTASBIH lah(subhanallah), berTAHMIDlah(alhamdulillah), berTAKBIRlah (allahuakbar) dan berTAHLILlah (lailahaillallah).kalau malas,baca sekali pon boleh~ ISLAM tak pernah menyusahkan~

dah selesai semua,

#bacalah doa. yang ni kompem semua orang tahu kan~


 Rasulullah tidur mengiring kekanan,letak tangan bawah pipi,kira macam gambar kat atas tu lah~

so tunggu apa lagi, JOM TIDUR!

shhhh: walaupun semua orang dah tahu,tak salah nak mengingatkan kan3~

24 comments:

miss hav0c said...

hmm good sharing! jangan lupe basuh kaki ye

Aidi-Safuan said...

hehe... solat isya' jangan lupa plak. :)

+dieabella+ said...

nice entry...=)

ney said...

@miss hav0chee,btol,naty mimpi antu plak~

ney said...

@Aidi-Safuanaish,mane boleh lupe~tak nyenyak tidor kang~

ney said...

@ dieabella mekaceh~!~

NiZaM Limited said...

Bismika Allaahumma ahyaa wa amuut.
jum tido..=p
ade yg kata elok tidur kepala mengadap kiblat.
jgn kaki yg ngadap kiblat..

ney said...

@NiZaM Limitedbetol tu nizam~kaki hadap kiblat macam org mati~

Mommy Pinky said...

ouh, selalu tak ingat tidur mngiring ke kiri @ kanan (+_+")
tQ2 share entry menarik!!

Mommyyus said...

haha..saya selalu tidur meniarap tp org kate tak elok..& tak elok kalau tidur membelakangkan suami.

kacang said...

thanks.=)

Viva La zuLL said...

jangan tido sebelum cuci muka. jerawat..hahahahha

http://ohserius.blogspot.com

cayunk said...

tdo bce doa wak2 mlm,malaikat akan sntiasa mnjaganye smpi pg~
lbey afdhal bngon 2/3 mlm..hee
alamak!lpe nk wish,nyte ney~huu

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

aaiisshh nikmatnya tidur dikala mata meminta untuk tidur.. hehehehe
tapi kalau terlebey tido boley buat badan jadik tak sihat...

so biarlah tido berpada pada.. :D hehehehe

klik sinie jom...

ney said...

@Mommy Pinkysamela kite,kdg2 men tdo je~ tu yg kene cek balik tu~

ney said...

@kacangwelcome~

ney said...

@Viva La zuLLheee,oh jerawat,gune la oxy~

ney said...

@cayunknye\te too cyg~jgn nak mngade,tros tdo ea~

ney said...

@miMiE aZiMaSK ^V^heee,betol2,tdo terlebey bwk penyakit,tido kurg pon same~

jane said...

tidolah puas2 sebelum kamoo ditidokan

~ar!eyko san~ said...

ary suke tdo =))

ney said...

@janehuhu,ditidorkan?innalillah~

ney said...

@~ar!eyko san~saye pon same!~

wadud@duad said...

a'ah setuju tido mengiring bukan saja best, tapi mengikut dari Rasul kita.. :p