Thursday, May 27, 2010

jom jadi cantek sama-sama


Siapa kat sini tak mahu jadi chanteq macam Megan Fox? Sila angkat jari hantu tangan kiri. Fitrah kot semua orang inginkan sesuatu yang elok,sempurna dan canteq. Canteq tapi tak payah keluar duet yang banyak. Possible tak?  Jom try test~
Part 1- wajah
·         Basuh tangan sebelum mengusek muka. Muka akan rosak jika kita tidak berhati-hati. Sila jangan menggosok mata dengan kuat dan berhenti menscrub muka dengan kasar. Tabiat memicit jerawat dengan kuku pun kene stop. Semua benda ni boleh meninggalkan parut dan garisan2 halus pada muka.

.      kerut dahi ? kurangkan la ya,nanti dahi anda semua tak licin macam dia ni.heee



·         Berikan lembapan pada kulit. Oleh itu,memang kena minum air yang banyak.itu kalau mahu lembap secara semula jadi. Kalau anda seorang yang malas minom macam saya, guna lah pelembab yang sesuai.muka yang kering menyebabkan kulit bersisik dan berkerut kedut. 

·         Basuhlah muka sekurang-kurang nya 2x sehari dan jangan basuh terlalu kerap. Muka kita sendiri pun ada mengeluarkan pelembap semula jadi,kalau basuh banyak kali ,muka akan jadi sangat kering.

·         Pemilihan bedak asas

-cari yang jenis ringan.
-seeloknya,hindari foundation yang jenis krim, sebab muka akan kelihatan lebih berminyak.
-tumpukan bahagian mata dan sekitar hidung untuk muncul lebih fresh.
-jangan asyik bergantung dekat bedak asas, sebab dia akan menutup liang pori.

·         Concealer:
-apply ke muak dengan cara menepuk,bukan menggosok.
-tepuk-tepuk kan concealer itu hanya pada tempat yang bernoda
-jangan sapu bawah mata yang berkerut,nanti makin terserlah kerutan itu.

·         Lipstick:
-bagi lipstik jenis tube, better anda titiskan di jari dan sapukan rata pada bibir.    ( awas: pastikan jari kamu bersih!)
-cara ini akan menampakkan bibir anda lebih sempuran plus lipstick juga akan tahan lebih lama.

·         Jangan lupa bersihkan muka dari sebarang jenis make-up sebelum tidur.  Bagilah chance muka kita nak berehat~

#cuba buat masker sendiri :
Campurkan madu+gula satu sudu,dan apply pada muka. Gosok perlahan-lahan dan basuh bila madu sudah kering.(heee,semut suka hurung anda waktu ni)

Sssshh: muka kita akan bertukar sel kulit baru antara jam 12-3,jadi kita perlu tidur waktu itu,kalau tak,sel baru takkan bertukar. Kemudian,basuhlah sel baru muka anda dengan air wudhuk(bangun tahajud),kompem muka kita akan lebih berseri(^_^)


29 comments:

penahatiku83 said...

thanks... tips yg berguna =)

Mr. J pengeRindu said...

banyak diantara masih lagi suka memicit jerawat... huhuhu makinlah merebak..

salam kenal,
www.pengeRindu.com

ney said...

@penahatiku83heee,u're most welcome~

ney said...

@Mr. J pengeRindubtol tu,tgn gatal la kalau tak picit2~

::dAuZsHaNLeY:: said...

laki pon boleh ikut ke??
ahahaha...

zulkbo said...

salam..
goner la gamoknya saya bila tua
tah sampai ke tua tidak?wallahualam..

cayunk said...

xnk cantik nk ensem jew..cene ea?hee
xyah pkai produk2 kcantikn,u still gorgeous =)
tyme 12-3 xley tdo la..
ad projek nk wt...shhhhh~

ney said...

@::dAuZsHaNLeY::boleh2,cume lelaki tak ley pkai lipstik la~byk je yg metroseksual skang ni~

ney said...

@zulkboajal maut tu sume keje Allah,ye dak?~

ney said...

@cayunku bodek i ea cyg~projek pe huh??ney tak faham~ngade lah!~

FiSh said...

thankz for the tips!

linda musee said...

mesti cube tips buat masker sendiri tuh. hee thanksss ! =) sel kulit baru betukar pukul 12-3 ?alamak, i salu tido lewat. huuu bahaye2..

Darla said...

hye bgs tips nie.cuz i ade jerawat nie huhu rasanya tips nie yg terbaek heh

ney said...

@FiShno dig deal dear,sharing is caring~

ney said...

@linda museehikhik,i dapat resepi tu pun dari magazine mane ntah~

ney said...

@Darlahikhik,kalau yg baek,boley amalkan,yg burok,buang jauh2~

nas said...

erk...nak try...aww...ahahha...sje jela..

Afnie Roslan said...

baru tau kulit kita tkr sel 12 ke 3....tp time tu mmg x leh tido la plak

cyunk said...

xphm ea~
xpe2, naty i phmkn..hee
xmen la bodek2 ni..
xmakan rasuah taw..haha

ney said...

@nasboleh2~oh ney suka laki jambu~kiki

ney said...

@Afnie Roslanhehe,dah tu,tyme tu la kita dok ligat wat blogwalkng kan~

ney said...

@cyunkhaha,sape rasuah cyg~ney tak pena wat taw~

aril said...

buat mcmana pun wak tak kan jadi chantek...cuma wak akan jadi encem je..haha

Tapak Kaki said...

cantik macam gemma arterton baru cun

ney said...

@arilhehe,yela wak,kan canteq susa plak,da tataw nak panggil wak ke bibik~

ney said...

@Tapak Kakiowh,yeke,ney tataw sgt pelakon hollywood ni~

Aidi-Safuan said...

hahaha... kenapa megan fox? :P

ney said...

@Aidi-Safuanhaha,megan fox antre artis sexsy dunie taw~

Tapak Kaki said...

@ney search ar kat google kalo nak tahu cun ke tak gemma tu.hehe