Thursday, June 24, 2010

bahana malas minum air dan suka makan asam


amaran: ini entry emo dan penggunaan bahasa rojak dan english yang entah apa apa.

boleh tak nak menjerit???

kenapakah?  tetiba rasa down! down! down! (jangan ada yang gatai pergi nyanyi lagu down tu)

ni nak habaq mai, sebagai pesakit,kita takda hak ke nak tanya and tahu apa sakit kita???

ada kan kan kan??? so kenapa tadi doktor tu tak nak bagitahu apa sakit sebenar NEY? kenapa? sakit NEY teruk sangat sampai tak boleh nak diubati ke? sampai doktor tu tak sampai hati nak bagitahu,'dik,awak ni akan mati ni'

huuuu,cool down...chillex okay..

sebenarnya NEY pergi hospital tadi,ada appointment berkenaan kidney@ginjal@renal@buah pinggang NEY.  so sampai2 kena buat x-ray,sebab nak cek ada renal stone@batu karang atau tak..

thenn..... taraaaaaa!!!! memang ada and sangat besar!!
(sory,tak boleh nak snap pic x-ray tu,confidential katanya)
(yang ade cam biji bulat kat ureter tula stone.lebih kurang macam ni lah my x-ray fil tadi)

masa tu,in that room ada 3 docs,yang jadi my panel,doktor pakar, chinese. NEY tanya lah,so macam mana,memang ada batu ke? doc tu pun jawablah,ada and besar punya batu (^_^) .masa tu NEY rasa ok ja,hal kecik kowt,coz my mum kata batu karang ni senang nak cure.

lepas tu,doc tu bawa my x-ray film pergi jalan2,dia nak referkan and ask opinion kat doc pakar laen kowt. bila dia balik, doc cina tu cakap dengan other doctors dalam bilik tu,dia speaking,use full of medical terminology. dia ingat NEY tak faham ke.. but NEY wat2 tak dengar. dia cakap lebih kurang mcam ni lah(dia cakap omputeh,NEY dah translate):

' aku tanya 4 orang,semua bagi laen2 jawapan. 1,dr xxx said the last right ribcage is missing. 2. dr. yyy said she has oesteogenesis imperfecta. 3 doc said bladder artifact. and the last one, here's the hell.(tunjuk kat batu tadi)'

oh my god!! banyak nya penyakit NEY. rilex lagi. yang NEY bengang,that doc tak nak cakap dengan NEY wats the real problem i got,but sibuk borak or maybe for him discuss about my illness. and dia ada tulis something atas kad laporan tu,NEY tak berapa nak faham shortform  yang dia guna.
(jangan jadi doctors yang sebuk berlagak dengan lab coat and stethoscope kesana kemari,takda faedahnya kalau patient tanya pun tak nak jawab )

doc cina tu tanya umur NEY,bila NEY cakap 20,then dia cakap kat doc yang depan dia,' see, budak umur 20 dah dapat hematuria.' oh no,satu lagi penyakit NEY ada.

lepas tu dia cakap la,okey,we'll see on next appointment. NEY bagitahu lah NEY dah nak masuk Kuantan early July ini. sambung study. dia boleh cakap macam ni:

'you belajar2 pun kalau ginjal you dah rosak,nak buat apa? ginjal you dah terok. kalau you pergi belajar,ginjal you tak elok,then ada sapa2 nak bagi you new ginjal?' 

gedebuk! satu lagi beban rase ada atas bahu..NEY,dengar tu ginjal you dah ROSAK. means kalau talau tak dapat di cure, kena buang la ginjal tu.........(T T)
(beza kidney elok dengan tak. mine macam yang belah kanan ke? eeeeyy,nauzubillah)

masa tu rasa macam hilang keseronokan nak masuk U sebab fikir kena ulang alik dari pahang ke selangor for further treatment. doc tu kata kuantan hospital lack of specialist,kalau refer kes NEY kat sana pon,basically,dorang akan antar kat HKL. sebab your case dah teruk.

here's the statement : YOUR CASE DAH TERUK.

dalam hati dah menyumpah2,sebab sebelum2 ni,dah beberapa kali NEY buat blood test,urinary test,but semua test negative on renal stone and whatsoever.bila datang hospital pukul 3-4 pagi cakap my back sakit,docs asek2 cakap pms(NEY yang sakit,NEy taw la PMS ke tak).Now,doc simply says my case dah teruk...

but yang geramnya,kenapa doc tu tak nak bagitahu apa sebenarnya sakit NEY. just list out my dear doc, fullstop. NEY eavesdropping all the conversation to let me,my self know what actually the problem i have. hey doc,NEY bukanlah bodoh sangat,takut apa?takut apa yang doc terangkan NEY tak faham? so buang air liur doc je cerita. doc,NEY belajar stream pure science,NEY buat foundation pun science kesihatan . yes,im pursuing in radiolgy, maybe for some, that course cikai ja,yelah,bukan amek medical. NEY boleh kalau nak ambil medical,result NEY pun meluluskan NEY untuk ambil medical. tapi NEY tak nak. noktah.

NEY not that idiot la tak faham all the terminology. maybe im not well informed about them,but internet kan ada. and bila NEY search all the term, lagi la NEY rasa takut nak menerima yang NEY sememangnya ada all the symptoms..

maybe ni la redeem for all mistake that I've done and kemalasan NEY nak minum air serta dibantai hobi makan asam dan jeruk.oh lagi satu,tomyam pon penyebab utama and kalau korang nak tahu,NEY kat hostel everyday tomyam.. serve you right NUR SHAHIEDA( round of applause please,thanks)

shhh: ma,ba,sorry along susahkan maba lagi... kalau korang tak faham terminology tu,bagitahu,naty NEY explain~

22 comments:

ALLIFF ZAINURIN said...

btw x suka baca tulisan doc!!! menyakitkan hati dan mata!!! elle x pernah paham... cara cacing jalan lagi lawa dr tulisan dorg!!!

Hapiz Rahman said...

hanya mampun doakan kesejahteraan ko.. hmmm..

cayang said...

ney cyg...
pape yg tjadi pon da ketentuan Allah,d best u can do is sabar n cure d disease n bserah pdnye..no one can hold it like ney slame ni=)..actually cyg da bce dlu da ntry ni..cyg bharap sngt ney cpt chat,kmbalikn kceriaan ney..tkot gak la tgk ney nye condition,ney taw kn cyg cene..hee
lastly,meh2 cni..
mmmmpphh=)

.alie. said...

sis.poor of u..

kena tabah banyak2 tu.jangan mudah putus harapan.insyaallah akan sembuh.

doc orang je,pandangan berbeda tu biasa la tu..

sebab dia orang bercakap begitu biasanya mmg dia nk cover pandangan mereka pada kes u..sebab dia org nk keluarkan keputusan pun berbincang..


dekatkan diri dengan tuhan.
insyaallah everything will be fine

=)

fikah mus said...

what the??!!
boleh plak a doc ckp mcm tu kt patient die??
and kamu sndiri plak tu yg kena.
cuba cari doc laen la, boleh tak ney??
melampau gile cakap macam tu.

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

be strong k..
:)

Fay Nana (Cik Fana) said...

wow! bnyknye assumption doc tu. :D btw, not all doctor betul2 boleh diagnose penyakit dgn tepat. hihihi. :D take care of ur health ye. *jgn mkn asam lagi pastu minum air bnyk2*

Eka Yucika said...

Ney, nape xsound balik doc tu?? cam xblajar ethics je..paannng sebijik bt puas hati..

tp, not all doc mcm tu..Yucika rs Ney kena refer other doc jugak ah..tgok gaya siap tya doc lain cam xleh nk harap je doc2 kt hptl ney prgi tu..

amik dua tiga pndpt doctor2 kt tmpt lain if possible..

take care dear...NEY kena kuat k! sbb NEY mmg kuat pon nk hdpi all these things..Yucika yakin :)

Khairunnisa' said...

Salam.

Bawa bersabar, kadang-kala orang tak perasan dengan tindakan mereka tu. Sudah terbiasa. Human nature kan :) Doktor perlu berbincang sesama mereka untuk make sure simptoms/penyakit. Kalau tersilap karang, kan dah kena bawa ke pihak atasan.

Dekatkan diri dengan Allah SWT dan semoga awak dapat atasi penyakit ini dengan jayanya, insha'Allah :) Tabahkan diri.

Wish you always in Allah's rahmah.

Lovely Kitchen said...

nak tanya rasa sakit kat bhgn belakang tak? camna boleh g check tu?

pssst : banyakkn doa n sabar...harap semuanya akan baik...

cawan merah said...

sangat tak belajar etika kedoktoran. ish2... teruk punya doktor.
sape nama doktor tu? biar saya call menteri berkaitan. grrr

wawan said...

sabar ye Ney.. ginjal ney tak la sampai jadi macam tu kan? tak pe.. nanti banyakkan minum air putih jangan makan asam² tu dah =)

hudhud said...

which hosp u pergi ni babe? haihh. pergi spore la senang hehe :)

apa2 pun, get well soon ok ! :D

NiZaM Limited said...

erkk..jahat btol doktor tu..
kan mmg kerja doktor kena bgtau secara terus penyakit ape yg pesakit dia hidapi tu..tak baik punye doktor..ish2..

hm. semoga ney kuat hadapi semua ni.smoga dpt kesembuhan yg cepat..Amin..

rin~eirie de' sEcond said...

doc tu mmg melampau..patient ada hak utk tau apa sakit dia.

Ney, saya pun jdi takut baca entri ney, saya suka mkn mknan asam jg huhu..

apapun, take care n be strong k..

|| NaFiRaa || said...

semoga tabah hadapi ujian Allah.. moga cepat sembuh..

ellenyna said...

awww.takut....el suka mkn asam dan jeruk22.... uwaaa

ney said...

terima kasih semua sebab care pasal ney,tul a,ney harap pun takda apa2..mekaceh doakan ney,i'll try to be strong insyaAllah,bukan nak burukan doktor kat malaysia ni,tapi banyak yg macam tu..kadang2 tataw nak pergi hos ne,kalau g gov,jd macam tu la,kalo pi swsta,mau koyak nak bayar kos2 rawatan..to all yg suka makan asam,better stop la,dr said most of people ada batu,tapi jenis cam kecik macam pasir,tp bila kita makan benda2 yang berasid,dia akan mempercepatkan pembesaran batu tu~

nuriz said...

doc tu baru jadi doc ke, kalau umo muda lagi tak kan ak tau etika kedotoran, inagt dia doc dia sorang je pandai kot..huhuhu doc memang de ego doc ler..wat the heck

impian cinta said...

my dear.mereka cuma doktor.kalau ada 10 doktor kita refer...semua cakap yang berlainan.ikhtiar ya.saya doakan tiada sebarang yang tak elok terjadi.hope kamu cepat sembuh macam sedia kala...

wadud@duad said...

doc tuh x berfikiran terbuka..
sabar jela dengan kata2 dia..
bagi wadud, teruskan dengan ape yang Ney nak buat ok.. :)
gud luck..
kalau Ney nieh, kawan rapat wadud, dah lama wadud sokong kaw2.. :)
kalau ada masalah2 ape2, sound je wadud, insyaallah wadud tolong ok.. :)

entry baru wadud :

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/couple-siri-3.html

Nur -al- Ain said...

ape punye doc la.. benci doc gini,, dulu semanagt nnk ain pun patah sbb ckp doc yang tak pandai nk cover!!

semoge cpt sihat ye...