Friday, June 18, 2010

realiti dunia blogging


1-      Kau datang blog aku,aku datang blog kau
Kebanyakkan daripada kita ni,kalau orang datang blog kita,then baru kita datang blog diorang, tak pon,kita dah datang blog diorang,kita kompem nak diorang datang balik blog kita. Penat2 kan kita upkn traffic dia,dia pulak kemot traffic..hanya segelintir ja yang akan berterusan datang blog orang tu walaupun empunya blog tak pernah pon singgah blog kita. Biasanya,orang kata kalau blogger otai,dia malas datang blog2 baru@picisan ni? Betol ke? tak semua kan~think positive~

2-      I follow you, you MUST follow I
Memang ramai blogger guna konsep ni untuk dapat follower yang ramai. Datang blog orang,follow,tinggal kat shoutbox ‘I da follow u,u follow I balik ea’. Tak salah pon NEY rasa cara tu,NEY pun masa awal2 dulu buat macam tu. Tapi kan yang tak syoknya,itu la pertama dan terakhir datang blog kita. Bila dah banyak ratusan,ribuan follower,boleh pulak dia pergi kat dashboard untuk stop following blog orang laen. Emm,tak pelah,hak dia~

3-      Kau komen entry aku,aku tak tentu komen entry kau balik
Seronok kan kalau setiap entry kita dapat komen banyak2. Rasa lah yang apa yang kita tulis tu, takdala sekadar syok sendiri. Kadang2 kita komen sebab nak dia komen kita balik. NEY dulu kalau boleh memang setiap orang yang komen entry NEY,NEY try untuk komen entry dia balik,tapi sejak kekangan masa ni,NEY buat yang mana sempat je.maaf ye,NEY komen laen kali taw~ but logic jugak,kalau dapat komen sampai puluh2,then kita nak attend balik,komen semua entry diorang,mungkin tak termampu,mungkin sebab tulah blogger2 femes tak selalu komen entry kita walaupun kita selalu  tak pernah miss komen diorang~

4-      Blogwalking memang hanya sekadar ‘walking’
Ada yang nak kejar traffic, sempat ke nak datang 20-50,mungkin sampai 100 blog satu hari, baca satu2,siap komen, baru tulis kat shoutbox yang kita dah datang blog diorang. Huhu,berpeloh basah ketiak lah kalau macam tu. Majority datang teros tulis kat shoutbox ‘klik2’ dan sewaktu dengan nya and blah. Hhmmm,macam mana tu..itulah bezanya blogwalkers dengan blogreaders. Tapi papepon,kena berterima kasih jugak dengan blogwalkers ni sebab tanpa mereka,takdela traffic kan~

Shhh:     kita ada reason masing2 why we start and keep our passion in blogging, and we have our own style,so kita kena hormat la kan.their blog is their perspective and so do us right.~ peace no war~

39 comments:

Zaifull said...

nice article... macam aku, aku akan visit dan baca artikel setakat yang termampu.

kalau best, memang aku komen, kurang menarik memang aku tak komen...

then aku akan tinggalkan jejak...
aku tak mengharapkan pun orang nak follow or visit aku balik... nak follow, follow, taknak sudah. sebab aku pun tak jenguk sangat sape follow aku macam kat artikel ko ni...

tapi setiap blog yang aku follow, aku akan put url kat bloglist, so bila ada update, blog tersebut akan naik ke atas dan aku boleh terus klik dan baca jadinya sesapa yang selalu update blog, blognya akan sentiasa berada di atas dan akan selalu mendapat kunjungan dari aku.

uih! komen terpanjang yang pernah aku buat hahahaha

I n n z said...

miss lolly dak uia kah ?
kos ape ?
kampus mane ?
me., uia gakk.

chekgu BaniHassim said...

erm...
salam
tu ade beza antara celebrity blogger ngn regular blogger.

erm. sy cube jadi blogreader, bukan blogwalker...
erm...
susah jugak.

Meqoren said...

hehehe :D
btol btol btol

nas said...

amat setuju ngan pandangan anda..ehehe..bese ar,blogger yang otai..kompen xg ke blog 'murah' macam kite....tapi kalau ader blogger yang komen kat entri saya,pasti 99% saya komen balik...(ceh,nape xsampai 100%?)

En iLham said...

huhu
apapun aku akan tetap bersemangat berblogging walaupun tak ade sape yang singgah

haha

sedih tak??

IERA HAJERAH AZMAN said...

nice shot!haha.sgt tak suke org yang follow sekadar kelik follow :(.Sgt x kesah org tak bg komen tp kalau ada msg entry yang sampai kat org atau ada org serang kite kat msg fb kate oh i like your blog, omg.puas hati ketersangatan kan? :)

jaya jr said...

boleh kate betol jugak..haha

buyat(bebola tomato) said...

ad button like x?
ahahaha

nas said...

@En iLham
xper..nanti saye singgah blog awak..ehehe

ney said...

@Zaifullmekasih encek zaiful~

memng betol kadang2 kita komen kalau entry tu menarik perhatian(:

ney seronok bila ada orng komen n folow ney,tapi tak bermakne ney giler follower~ ney pun kadang2 tak tgk sgt berpa ramai yg foloow coz ney lebih pentingkan feedback ttg entry2 ney~

ney said...

@I n n zowh,ni da soalan yg ntah bape kali,ney pun tataw sebenarnya,tapi ney rase lolly da kuar uia~

ney said...

@Meqorentakde yang benar melainkan yang benar~

ney said...

@chekgu BaniHassimyup,majority blooger femes da jadi celebrity dalam dunie blog~ceeeewah~

ney said...

@naslagi s1% hilang kat ne nas?

bagusla kalau kita balas komen orang,naty dia mesti rasa seronok nak komen ag kan~

ney said...

@En iLhambagus2! teroskan usaha anda! naty ney datang cane~

ney said...

@IERA HAJERAH AZMANhuhu,sangat excited,walaupun mungkin orng tu try nak bodek je~tapi ney tetap perasan~haha,tak boleh blah~

ney said...

@jaya jrboleh kata? ala kata la betol~

ney said...

@buyat(bebola tomato)alamak,ney tak letak pulak application tu~

ney said...

@nassilakan nas,sungguh baek hati~

NiZaM Limited said...

seriusly nice entri..bagus2 ney..:)

dan reality dunia blogging gak sape tak suka dpt folower yg ramai dan komen yg bnyk kn..so, nak kita pon kena struggle sket la pg e blog org lain utk komen..biasanye mane yg menghargai tu dia akan cuba utk komen kita balik..

blogger camtu yg patut kita letak kat senarai atas blogwalking kita. hehe..

kaizen shinobi said...

haaa betul2....

hehe.. aq stuju sesangat haa.. hehe

lain orang lain style kan? hehe btw think positive and keep blogging! ahaks~

DuniakuAbstrak said...

haha sgt betul..tp aku kalo da jumpa blog2 yg aku rase best akan ku simpan url nya..da kmpul stok blog byk2..sediakan makanan dan minuman secukup rase..pastu layan blog2 tu smpai khatam..hee..

Tausiyah Muslim said...

betul.....

ney said...

@NiZaM Limitedmekaceh nizam,ney ni baru je dlm dunia blog ni~

memg semua org suka folower and komen,n nak dapat ramai folower n byk komen kene la kite pon kene komen n folow blog org

thr more we give,the more we get~

ney said...

@kaizen shinobibetol2~papepun,kne stay think positive!~

ney said...

@DuniakuAbstrakwah,sangat la bagus cemtu~ney pon kdg2 try menjadi pembaca setia satu2 blog~

cayunk said...

hye ney..
sy setia kt sa2 blog jew~hee
cene ea kalo kte ni bru je bjinak2 ngn blog?
ley jd tkenal x naty?..=P

kay-N said...

hmm betoi2..kdg2 rse cm xnk follow pn blog org tu sbb rse xikhlas follow sbb xbce pn..tp ble org tu kate die dh follow rse cm xbaek lak xfollow die plak..

sy suka bace blog yang kemas xbyk mende liplap2..=) mcm blog kamu! kalo liplap2 tu skdar pergi menambah traffic laa..klo mate elok mse tu..mmg bce gk ler..hehe

-cik.dyanabahri- said...

haha.
mcm real.
mcm betul

*terase.
heh.
thnx sbb singgah.
cute phrase,
'i folo.u must folo i.
'u komen. i tak tentu komen u.
heh.
mmg realiti.
ade ke blogger yg ramai follower tu yg rajin sgt nak g semue blog follower dye.
dasat la tu.

haru sungguh.
hehe.
pnjg da.

ney said...

@cayunkbley cyg,janji kena rajin,kalau malas,tak boleh!~naty trffik down,nuff tak jalan~

ney said...

@kay-Nbetol gak tu,ney akui,kdg2 cm kesian,org da folow kita,kita folow la balik,tapi hakikatnya,kita tak pernah pun bace entry dorg~

ney said...

@-cik.dyanabahri-hehe,terase ke?ney da makan cili dulu,pedas ag sampai skrang~hehe

maybe kalau folower ckit,boleh ag nak pi semua blog,tapi bile da ribu riban,kita pon da tak amik pusing pasal folower ag~

Parkcheek Chun Li said...

pakcik x guna istilah u follow i, i follow you...pakcik pilih blog mn yg sesuai nak bc, layout tak serabut. isi dia tak berat, ada give info.

lagi satu kalau ader beratus blog pakcik follow, huih, ponek la nak membaca....nnt dtg sifat busan....

nuriz said...

ada trend yang saya tak tahu lagi ek...blogwalking dah tahu, blogreaders pun tau..blogwalkingkomen blum tahu hehe..mengomen entri blog kerana entri dia bagus lg ok daripada komen blog org sebab dia komen blog kita huhu

ney said...

@Parkcheek Chun Lioh parkcheek,maksudnya,blog ney ni tak cukup kriteria tok difolow oleh pakcik la ea~hehe,gurau je~betol,mase awal2,folower ckit je rajin p satu2 blog yang folow kita,bila masuk puluh2 je,emmmm,haram~

ney said...

@nurizhaha,ade ea blogwalkingkomen?hehe.ney pun nk komen entry org kalau entry die best,tapi kdg2 ney jadi silent reader je~

tOm said...

aku akan baca entry and follow blogger yg blog die ade info dan menarik je.. and of them is u :)

ney said...

@tOmtenkiu tom~blog ney ni blog picisan je~heee