Wednesday, November 17, 2010

KEBERKATAN dalam MENUNTUT ILMU itu PENTING

kalau sesiapa yang layan cerita Dunia Baru satu masa dulu, mesti ingat lagi gaya mak si Adif bagi ceramah pasal keberkatan.

(mak aih,buruknye tulisan jawi ko NEY)
KEBERKATAN tu apa bendenye?

berkat-keberkatan ni makna dia luas,terpulang kepada individu. tapi dalam konteks berkat dalam belajar ni boleh dikira macam ni la:

''kalau kita mendapat keberkatan, ilmu masuk pun senang, tak lupa-lupa, jawab exam pun tenang je, dah lama tinggal subjek tu pun, kita masih boleh recall lagi and etc''

dalam menuntut ilmu, keberkatan siapa yang kita nak kena cari? of course la dari cikgu,pensyarah,ilmu tu sendiri dan yang penting, dari Yang Maha Esa tu kan.

rasanya, kalau nak cakap cemana nak dapat keberkatan dari cikgu,semua kata 'dah tahu la, lapuk, basi, boring, subjek pendidikan islam dulu', tapi manusia cepat lupa,kalau tak lupa, kenapa masih ada lagi yang tak aplikasikan?

-time lecturer mengajar kat depan, telinga sumbat dengan mp3. wajarkah? kalau dengar bacaan Quran,mungkin boleh consider lagi, ni telinga tu disumbatkan dengan benda2 lagha.hanyut dengan dunia sendiri. cemana nak dapat ilmu tu...

-time lecturer mengajar kat depan, kita kat belakang belajar subjek laen. yup,mungkin subjek yang lecturer tu tengah ajar bagi korang mudah,tak payah dengar,boleh belajar sendiri,subjek yang susah2 kene bagi tumpuan lebih.kalau musim exam lagilah,kat depan  beriye pensyarah tu mengajar subjek UNGS(contohnye la), semua students menunduk je, buat apa? belajar subjek radiation physics,biochemistry etc...


-belajar sampai tak ingat dunia. tak salah nak belajar, tap kalau solat semua jadi akhir waktu je,rasanya adil tak dengan Allah. yang stay up tu, belajar bagai nak rak, sampai 2-3-4 pagi,tak pulak teringin nak buat Qiam(tak pelah,benda tak wajib),tapi elok2 je pukul 5,tidur. subuh? dalam mimpi lah......

kita mungkin ambil tak kesah pasal keberkatan ni sebab benda ni tak nampak. lagi2 kalau kita buat menda yang macam kat atas tadi, tapi kita still dapat result cemerlang lagi.

tak pernah tertanya dalam diri ke, macam mana kalau kecemerlangan kiat tu, cuma ISTIDRAJ( nikmat yang Allah bagi untuk lagi menyesatkan manusia) je???

so,jom cek,sebagai pelajar,sempurna tak hak setiap perkara?

1) hak ilmu : kalau waktu tu hak ilmu ANATOMY,tunaikan hak dia.jangan curi hak dia dengan kita belajar benda laen or  buat kerja laen

2) hak Allah: masuk je waktu solat,teros tunaikan.then boleh sambung study balik kan. takot2 apa yang kita belajar sepanjang waktu kita melengahkan solat tu, langsung tak masuk

3)hak diri sendiri: belajar2 gak,kesihatan,makan, kebersihan tu kena jaga jugak.kalau sakit,nak belajar pun payah.naty sapa yang rugi?

sshhh: syaitan tu tak pernah penat untuk mengumpulkan kawan2 tok teman dia dalam neraka naty.

7 comments:

jaya jr said...

betol2..good entri..selamat hari raye ney.huhu

F & A said...

hik2 terasa bab baca notes laen tyme lecture subject lane. :P
nak cerita sikit, tau tak, fa pernah kena tuduh record lecture sebab nya fa asyik tengok bawah je.
padahal, fa tengok dictionary kat fon. adoiyaii.

cyunk said...

tgk2 cite 2..
kap ba ro katan...hehe
sngt penting 2...

ney said...

jaya jr:

yup,penting tu memng penting,tapi orang suka amek ta kesa..

ney said...

fa: heee,memng ramai student yg kene panggil sebb men phone kat clas,padahal dorng cek dictionary kan~eh,ta bley record lecturer nga mengajar ea?

ney said...

cyg: eyt2,nak jadi cm khatijah tan ke cyg ney~

Sky8Men said...

nice sharing....huhu.. =)