Monday, June 7, 2010

jom jadi cantek sama-sama 2

kali ni jom cantek macam LISA SURIHANI pulak~ 
kalau hari tu NEY bagi tips untuk wajah ,sekarang untuk:

Part 2 - rambut 

*cuci rambut dengan betul; jom~  

-Sikat dulu rambut yang kusut sebelum syampoo

-Basuh rambut dengan air suam,bukan air panas taw, kutikel rambut terbuka dan bersihkan rambut daripada minyak
-Syampoo pada bahagian kulit kepala,bukan batang rambut
-Cuci dan sympoo rambut 2x ,first untuk hilangkan kotoran, yang kedua untuk memberi nutrient pada rambut
-Basuhan yang terakhir guna air sejuk,nanti kutikel rambut akan tutup kembali dan rambut jadi lebih berkilau

*Keringkan rambut perlahan2,jangan tarik atau gosok sebab rambut yang basah sangat sensitif~

*balut  rambut guna tuala,bila rasa dah takda air menitik baru bukak,cara ni lebih bagus untuk keringkan rambut

* guna sikat yang bergigi jarang untuk sikat rambut basah sebab rambut basah mudah putus
*Untuk kesan lebih glamor, blow hujung rambut untuk lebih bervolume

*Blow dry lebih baek dari meluruskan rambut dengan bahan kimia.
*Kalau nak warnakan rambut,pilih colour yang senada dengan warna bola mata dan kulit dan bertepatan dengan keperibadian anda(ooops,NEY bukan bagi galakkan taw^^) 

* Lelaki pon kena jaga rambut dan kulit kepala,sebab rambut lelaki lebih mudah untuk ade KELEMUMUR~

 style rambut korea-japan hot tak? NEY suka Nakatsu~

mesti cuba masker rambut :

2 sudu madu+3 sudu minyak zaitun-gaul2 sampai rata-usap ke rambut-urut2 ckit-sikat-tutup rambut guna shower cap-biarkan 15 minit-bilas (:
 
 : selamat mencuba :



   shhh:jgn gne syampoo campur2 xelok tok ksihatan anda..hee
 


21 comments:

iemaZAIMAH said...

eiiiiiiii...nak ikut la cre ni..hik3

Ana Mardia said...

sangat bergunaaaaaaa..i likeeee...
TQ2x

sarah shafie said...

bgusla info n.biasa main hentam je bila basuh rmbut..

BezBuddy said...

ney suke nakatsu...sy syg nakatsu...hahaha...ensem gle nakatsu

fikah mus said...

2x basuh rambut??alamatnya fikah lagi lama la dalam bilik air tuh.
basuh sekali pun dah berjam.
heee.
lap rambut main hentam je,janji kering.
heee.

ney said...

@iemaZAIMAHboley2..agar rmbot cantik bseri..hee

ney said...

@Ana Mardiacube dlu bru taw..sngt bguna~

ney said...

@sarah shafiehentam2 tp cantik ag..hee

cikCEPET said...

agak2 lo ikut cm tuh rmbut cepet chantek cm lisa ta..???

ahahaa~
:))

nur hidayah isa said...

i love nanba senpai's hair..mmg super duperr hott~

✿nenek moden✿ said...

argghhh!!ashiya mizuki vs horikita maki..
muah3x..hehe

TeRRoRRiZZ said...

wow....
tq for the tips!!!!!!!!!!!!!!

nisa said...

tq 4 ur info.. nisa nk try mlm ni.. hehe

ney said...

@BezBuddynakatsu!nakatsu!nakatsu!hee

ney said...

@fikah musbasoh 1x sejam kalo 2x bpe jam ea?ish2,lme2~

ney said...

@nur hidayah isananba pon smart gak~really..

ney said...

@cikCEPETmstila sme...hee

ney said...

@?nenek moden?ermm..wt pe 2~

ney said...

@TeRRoRRiZZsame2...bese je 2 tips tok rmbot yg chat..

ney said...

@nisatry2 lisa naty rmbot cantik...

♥♥ Zatie Cokolat ♥♥ said...

waaa!!! bgusla.. tips2 ni.. nnt sy cube.. sy nak copy and paste boleh .. hik2x..